• Home
  • (VIDEO) Luka Mlinarić: „Grbin sustavno iznosi laži o GI Narod odlučuje!“

(VIDEO) Luka Mlinarić: „Grbin sustavno iznosi laži o GI Narod odlučuje!“

Luka Mlinarić iz građanske inicijative Narod odlučuje upozorio je danas na izvanrednoj konferenciji za medije ispred zgrade Hrvatskog sabora da saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a, Peđa Grbin, koji sustavno iznosi laži o referendumskom izjašnjavanju za promjenu izbornog sustava, danas nastavlja izjavom kako je GI Narod odlučuje pokušala “podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno”, što je potpuna laž.

Mlinarić: “Grbin sustavno iznosi laži o GI Narod odlučuje”

Gepostet von Narod odlučuje am Dienstag, 29. Mai 2018

 

“Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a, Peđa Grbin, koji sustavno iznosi laži o referendumskom izjašnjavanju za promjenu izbornog sustava, danas nastavlja izjavom kako je GI Narod odlučuje pokušala “podvaliti dva referendumska pitanja pod jedno”, što je potpuna laž, rekao je Luka Mlinarić ispred građanske inicijative ‘Narod odlučuje’.

Mlinarić je objasnio kako je GI ‘Narod odlučuje’ objavila dva referendumska pitanja te da su se potpisi prikupljali u dvije odvojene knjige čime su svi građani mogli, uključujući i Grbina, potpisati za oba ili za jedno referendumsko pitanje.

Naglasio je kako Peđa Grbin ovakvim izjavama zloupotrebljava medije za napad na referendumsko izjašnjavanje o promjeni izbornog sustava, a dodatno zabrinjava kako upravo Grbin, iznoseći laži o inicijativi, želi dodatno postrožiti Zakon o referendumu.

“S jedne strane imamo, dakle, saborskog zastupnika i potpredsjednika SDP-a, g. Grbina, a s druge strane ministra Kuščevića koji nije učinio ništa da sukladno Ustavu i zakonu zaštiti provedbu izjašnjavanja građana o raspisivanju referenduma. S tim opstrukcijama, s jedne i druge strane, od SDP-a i HDZ-a, se kao inicijativa konstantno suočavamo.”, naglasio je Mlinarić.

Podsjetimo, izjašnjavanje o referendumu za pravedniji izborni sustav počelo je u nedjelju 13.5., a birači su svojim potpisom mogli zatražiti raspisivanje referenduma do nedjelje, 27.5. Trebalo je prikupiti oko 380 000 potpisa.

Cilj je referenduma osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije.

Prikupi li GI Narod odlučuje dovoljan broj potpisa predat će ih Hrvatskom Saboru.

Nadležni odbor tada će utvrditi jesu li potpisi ispravni i o tome obavijestiti predsjednika Sabora koji tada mora raspisati referendum.

Saborski zastupnici, poput SDP-a, koji se protive volji hrvatskih građana za raspisivanje referenduma mogu većinom glasova zatražiti mišljenje o ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda.

Izvor: narod.hr