• Home
  • (VIDEO) Mostov Bulj upozoravao na uništene kontrolne liste, a HDZ-ov Brkić ga udaljio sa saborske sjednice za danas i sutra

(VIDEO) Mostov Bulj upozoravao na uništene kontrolne liste, a HDZ-ov Brkić ga udaljio sa saborske sjednice za danas i sutra

U burnoj saborskoj raspravi o zaključku saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje dvaju državnih referenduma, zastupnik Mosta Miro Bulj je u srijedu zbog povrede Poslovnika i dobacivanja iz klube udaljen sa sjednice u dvostrukom trajanju, pa tako više ni danas, ni u četvrtak neće moći sudjelovati na sjednici Hrvatskog sabora.

> Dr. sc. Hasanbegović (NHR): ‘Plenković nadmašio i Milanovića, provodi protureferendumsku volju svoje političke pomajke Jadranke Kosor’

Upozoravajući da su kontrolne liste provjere potpisa za raspisivanje referenduma uništene, i da Most nije mogao dobiti uvid u potpise, Bulj je unatoč upozorenjima predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, nastavio dobacivati ministru uprave Lovri Kuščeviću iz klupe te je nakon opomene i oduzimanja riječi dobio i mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju.

“Udaljavam Vas sa plenarne sjednice do kraja današnjeg dana”, izrekao je mjeru Bulju predsjedavajući Brkić.

No Bulj je nastavio dovikivati kako se ne poštuje volja građana pa je udaljen sa sjednice Hrvatskog sabora i za četvrtak.

“Izričem Vam udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju za današnji i sutrašnji dan. Molim Vas napustite plenarnu dvoranu”, rekao mu je potpredsjednik Sabora Brkić.

Nakon stanke Nikola Grmoja (Most) najavio je za sutra dolazak u Ministarstvo uprave kako bi dobio uvid u kontrolne liste.

> (UŽIVO) Sabor raspravlja o potpisima GI Narod odlučuje; Pupovac ponovno vrijeđa prof. Podolnjaka, Grmoja napušta sjednicu

Ranije večeras ministar uprave Lovro Kuščević, ustvrdio je u srijedu u Saboru da kontrolne liste provjere potpisa za raspisivanje referenduma, dviju građanskih inicijativa nisu uništene, već se čuvaju u elektronskom obliku u APIS-u, a zastupnicima Mosta rekao je da bezočnim lažima i obmanjujući javnost pokušavaju doći do političke vidljivosti i pozornosti hrvatske javnosti.

“Određeni zastupnici pokušavaju doći do političke vidljivosti koju nisu u stanju dobiti temeljem dobrih kvalitetnih zakonskih prijedloga i rješenja, temeljem nečega što su napravili za svoju sredinu ili državu, pa s najbezočnijim lažima pokušavaju doći do pozornosti i obmanjuju hrvatsku javnost”, tvrdi Kuščević braneći u ime Vlade zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje dvaju državnih referenduma.

Također tvrdi da apsolutno nikakav dokument vezan za dvije referendumske inicijative nije uništen.

Podsjetimo, GI Narod odlučuje više je puta informirala javnost da je Ministarstvo uprave uništilo kontrolne liste bez kojih nije moguće prekontrolirati diskvalificirane potpise jer su one jedini dokaz o tome zašto su pojedini potpisi diskvalificirani. Uništavanje dokaza prije nego što je Sabor donio odluku o referendumu pokazuje da se Ministarstvo uprave i Plenkovićeva Vlada prema Saboru odnose kao da su mu nadređeni, a ne obrnuto. GI Narod odlučuje je o uništavanju dokumenata informirala Ustavni sud, koji za sada o tome šuti.

“Očito je da ova Vlada želi zaustaviti raspisivanje referenduma iako je prikupljeno dovoljno potpisa. Ako Sabor prihvati prijedlog Vlade da se referendum ne raspiše, prekršit će odluku Ustavnog suda iz 2014. prema kojem Sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već se najprije treba upitati Ustavni sud jer bi u protivnom odluka Sabora bila protuustavna”, upozorili su predstavnici GI Narod odlučuje.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: Snimka zaslona