• Home
  • (VIDEO) Narod odlučuje uputio tužbu pučkoj pravobraniteljici: ‘Vladajući od početka postupaju nezakonito’

(VIDEO) Narod odlučuje uputio tužbu pučkoj pravobraniteljici: ‘Vladajući od početka postupaju nezakonito’

“Građanska inicijativa Narod odlučuje je tužila Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer su svojim nezakonitim odlukama o brojanju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 hrvatskih građana koji su svojim potpisom zatražili raspisivanje referenduma”, rekao je Tvrtko Krpina, koordinator inicijative na konferenciji za medije održanoj u utorak u Zadru.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Uputili smo tužbu protiv vladajućih pučkoj pravobraniteljici’

“Više od 30 000 građana se ne zna potpisati?”

“Građanska inicijativa Narod odlučuje je prikupila 30.000 potpisa građana više od potrebnog broja! Premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da ti hrvatski građani zapravo nisu dali potpise, da ne žele referendum. Tvrde da više od 30.000 potpisa ne postoji, da se hrvatski građani ne znaju potpisati ili prepisati OIB iz osobnog dokumenta”, upozorio je Krpina.

“Želimo istaknuti da ni mi ni hrvatska javnost ne znamo što se protekla dva mjeseca događalo s potpisima. Kako možemo znati da se ti potpisi nisu krivotvorili, križali, upisivale nove brojke ili na bilo koji način kompromitirali potpisi? Da vjerujemo Kuščeviću koji je nekoliko puta lagao o inicijativi? Ne možemo mu vjerovati!”, ustvrdio je Krpina.

Članove Povjerenstva koji broje potpise imenovao je ministar Kuščević

Krpina je objasnio kako Apis i Povjerenstvo koje odlučuje koji su potpisi valjani “nisu neutralne i nepristrane institucije, jer su njihovi čelnici ili članovi imenovani od strane Plenkovića ili Kuščevića”, istaknuvši kako je Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa, ušao u HDZ 2016., a na funkciju ga je imenovala Plenkovićeva Vlada 2017. godine, dok je Kuščević imenovao svih 7 članova Povjerenstva, od kojih 4 duguje svoju poziciju u Ministarstvu uprave upravo Kuščeviću, koji im je šef.

“Kuščević je izjavio kako je bezobrazno sumnjati u institucije, a istovremeno vidimo kako te institucije ne rade dobro svoj posao – recimo curenje podataka u afteri SMS, zatim slučaj spisa kojega nema, a bio je – što nam to govori o tim institucijama? Kako kao građani možemo imati povjerenja u takve institucije iz kojih nestaju vrlo važni spisi? Također, svjedočanstva žrtava Vukovara, žena koje su silovane 1991., a koje susreću svoje silovatelje i dan-danas u Vukovaru – što nam to govori o institucijama u Hrvatskoj, o kojima gospodin Kuščević kaže da je u njih bezobrazno sumnjati? Kako kao građani onda možemo imati povjerenja u institucije?”, pitao se Tomislav Paleka, koordinator GI Narod odlučuje.

Ministar kao Staljin?

“Sve ovo podsjeća na Staljinovu izjavu: ‘Nije važno tko glasuje, važno je tko broji’. Iz HDZ-a su govorili kako im je APIS ukrao 5, 6 mandata. Legitimno je postaviti pitanje jesu li upravo oni sad angažirali APIS da možda ukrade 50, 60 tisuća potpisa? Zbog svega ovoga – laži i obmanjivanja javnosti od strane premijera Plenkovića i ministra Kuščevića, Građanska inicijativa Narod odlučuje je odlučila podnijeti tužbe protiv Kuščevića, Vlade i drugih aktera koji nezakonito i bez legitimiteta odlučuju o potpisima Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, Ustavnom sudu i pučkoj pravobraniteljici”, rekao je Paleka.

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona