• Home
  • (VIDEO) Odvjetnik Varnica za N1: „Smanjenje broj zastupnika znači smanjenje saborskih troškova za 20-25%“

(VIDEO) Odvjetnik Varnica za N1: „Smanjenje broj zastupnika znači smanjenje saborskih troškova za 20-25%“

Član Građanske inicijative Darko Varnica iz Splita, u razgovoru za N1 televiziju objasnio je koje sve promjene u izbornom sustavu donosi inicijativa Narod odlučuje.

„Radi se o dva pitanja koja će biti postavljena da se o njima odlučuje na referendumu:

1. izborno pitanje:

Smanjenje broj saborskih zastupnika

“Radi se o smanjenju broja saborskih zastupnika s maksimalnih 160 na maksimalnih 120 zastupnika. To će biti smanjenje od nekih 20-25 %.
Glavni motiv za tu promjenu je racionalizacija troškova Sabora.
Svaki saborski zastupnik košta porezne obveznike 30 000 kuna bruto mjesečno, a političke stranke imaju prihod po svakom saborskom zastupniku 32-35 000 kuna mjesečno.”

Varnica je istaknuo i problem nedolazaka saborskih zastupnika na sjednice.
„Saborske klupe pune su jedino petkom kada se glasuje o dnevnom redu i kada se glasuje o važnim pitanjima.”

> (VIDEO) Dr. Kanački: ‘Građani se sve više spontano okupljaju oko inicijative’, Hasanbegović: ‘Trenutni izborni sustav je sredstvo očuvanja jedne političke elite’

Tri preferencijska glasa

“Sukladno načelu neposrednosti, koje je hrvatsko ustavno načelo, kroz tri preferencijska glasa, građani će moći na neposredniji način birati svoje zastupnike. Ova će inicijativa donijeti veći stupanj neposrednosti jer će birači imati mogućnost zaokružiti tri zastupnika, bez praga- dakle, isključivo birači će moći određivati poredak na pojedinim listama. Stranke će pak, zadržati svoj pravo da same izabiru koga će staviti na liste.”

Spuštanje praga listama za ulazak u Sabor s 5 % na 4 %

“To je stvar jedne političke logike. Imamo činjenicu da je, primjerice na izborima 2011. godine, bilo 26% glasova birača koji su se odnosili na liste koji nisu prešli prag od 5 % – dakle, ¼ biračkog tijela nije došla od izražaja na izborima.
Smanjenjem praga na 4 % došlo bi do ulazaka nekih manjih stranaka i lista koje do sada nisu ulazile u Sabor te bi se učvrstila pozicija stranaka koje imaju ozbiljne programe, a koje su nove na političkoj sceni.
Primjerice, Most ili Živi zid time bi, umjesto 10- 17 mandata imali bi 20-25 mandata te bi bili još snažniji politički protivnik i akter kod sklapanja eventualnih koalicija.”

U većini zemalja EU je prag 3 % ili 4 %.

Izmijena izbornih jedinaca

“Broj izbornih jedinica bi se formirao na način kako je to Ustavni sud svojim mišljenjem zatražio od Sabora 2010., prema kojemu se ne poštuje odredba čl. 39 o izboru zastupnika jer se ne slijedi definicija u Zakonu darazlika između broja birača u pojedinim jedinicama ne smije prelaziti +/- 5 %.
Imamo situaciju da od 10 izbornih jedinica njih 7 ne prati odnos broja birača.
Sukladno uputama Ustavnog suda, izborne jedinice bi se trebale oblikovati na način da ne dijele administrativna područja županija i grada Zagreba.”

 

2. referendumsko pitanje – zastupnici nacionalnih manjina

“Ne radi se o uskraćivanju prava nacionalnih manjina.”

“Zastupnici nacionalnih manjina ne bi mogli glasovati o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna, iz razloga jednakosti biračkog prava. Dakle, ti zastupnici ulaze u posebnoj izbornih jedinici i po posebnim pravilima. Oni se biraju radi zaštite interesa nacionalnih prava manjina.”