• Home
  • (VIDEO) Podolnjak Plenkoviću: ‘Činite sve da do referenduma o promjeni izbornog sustava nikad ne dođe, razmišljate li o drugačijem izbornom modelu?’

(VIDEO) Podolnjak Plenkoviću: ‘Činite sve da do referenduma o promjeni izbornog sustava nikad ne dođe, razmišljate li o drugačijem izbornom modelu?’

Nakon redovne jednomjesečne stanke Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu koja će trajati gotovo tri mjeseca, do 12. travnja.

Sjednica je počela aktualnim prijepodnevom, na kojem je zastupničko pitanje postavio i Robert Podolnjak iz Mosta.

“Poštovani predsjedniče vlade,
Prošlo je više od pola godine od kada je građanska inicijativa prikupila više od 400.000 potpisa građana i zatražila raspisivanje referenduma o reformi izbornoga sustava. Prema svemu sudeći, činite sve ne bi li onemogućili raspisivanje referenduma jer mi na predloženom dnevnom redu ni danas ne vidimo izvješće vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa.

U ime onih 400.000 građana koji su potpisali inicijativu za referendum pitam vas hoćete li konačno izvješće vlade uputiti u Sabor kako bismo mogli o njem raspraviti i donijeti odgovarajuće odluke ili zapravo umjesto toga pripremate novi izborni zakon, o kojem smo nedavno imali prilike nešto načuti, a to je prijedlog da HDZ kao najjača stranka dobije dodatni bonus zastupničkih mandata kako bi mogao stabilno sam vladati i da ste inspiraciju za taj model našli u izbornim sustavima korištenim u Italiji i Grčkoj. No, je li vam poznato da je taj izborni model, koji vam se toliko sviđa, zapravo model koji je primijenjen u Kraljevini Jugoslaviji 1931. u vrijeme diktature kralja Aleksandra gdje je najjačoj stranci zakonom automatski dodijeljeno 2/3 zastupničkih mjesta. Oporba je tada odustala da se natječe po takvom izbornom modelu pa je bila postavljena samo jedna, vladina zemaljska lista Jugoslovenske radikalne seljačke demokratije, na čelu sa predsjednikom vlade, generalom Petrom Živkovićem, koja je osvojila sve mandate. Je li to doista izborni model koji biste vi htjeli primijeniti u Hrvatskoj?”, pitao je Podolnjak.

“Što se tiče inicijativa za referendum one su se odvijale po postojećem zakonu, prikupljani su potpisi, Vlada je zadužila Ministarstvo uprave, ono je angažiralo i platilo tvrtku APIS, tu je bilo povjerenstvo, utvrđeno je da broj potpisa nije bio dovoljan. Nema nikakvih smicalica, nema nastojanja da se nešto opstruira. Molim vas da ne govorite nešto što nije istina. Molim vas da nastupate s činjenicama, a ne s insinuacijama. Što se tiče izbornog sustava, Hrvatska je imala više sustava izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Jasno je da različite političke stranke, pa i Most koji se naslanja na referendumsku inicijativu, koja je između ostaloga imala želju da izmjeni trenutni izborni zakon, vidi svoje interese. Vi govorite meni što ja to preferiram, ne znam gdje ste to čuli. Te teze nemaju uporište ni u jednoj izjavi koju sam ja dao. Morate jasno reći, mi kao Most, uz referendumsku inicijativu, želimo izborni sustav u kojem bi dobili više nego što dobivamo danas. Most hoće izborni sustav u kojem bi dobio više nego što dobiva po trenutnom izbornom sustavu. To je sukus vaše inicijative. Znam kakav je bio izborni sustav u godinama na koje ste se referirali. Ako hoćete shvatiti zašto sam spomenuo taj izborni sustav u odgovoru na jedno novinarsko pitanje i to kakvih sve izbornih sustava ima, bilo je to pitanje o neotuđivosti mandata, prelaska iz jednog kluba u drugi, omogućavanja parlamentarne većine koja je funkcionalna. Ja sam rekao ako nećete sustav u kojem na temelju onih koji su izabrani moramo formirati neku parlamentarnu većinu, ako stalno je u krizi, ako ćemo imati izbore svako malo, ako ćete imati ljude koji će ucjenjivati, koji će se pokazati nelojalnima u koaliciji u kojoj su ušli, onda ima i neki drugi način koji su druge europske zemlje po visokim europskim standardima pronašle kao model da imaju političku stabilnost da bi vlast i institucije mogle raditi svoj posao. Tako su neke zemlje odlučile imati bonus mandate za relativnog pobjednika, da se ne mora slagati parlamentarna većina od nekih velikih ili puno malih, ili srednjih, ili onih koji će biti manji po ovom izbornom sustavu, a htjeli bi biti veći, kao što je Most. To je bila teoretska opaska iz koje razvijate tezu da ja nešto jako volim. Govorim da postoje različiti modeli”, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

“Ta netransparentna provjera potpisa završila je krajem studenog prošle godine, prošlo je mjesec i pol dana i nije bilo razloga da izvješće ne uputite u Sabor. Most će podupirati odlučivanje građana neposredno putem građanskih inicijativa i putem referenduma. Poduprijet ćemo sve vrijedne inicijative, i za promjenu izbornog sustava. Nema baš ništa u tom izbornom sustavu što nama odgovara kao stranci, ali jesmo za manje zastupnika, za preferencijalno glasovanje, za uređenje izbornih jedinica, mogućnosti da građani glasuju dopisno i e-glasovanjem, da više građana izađe na izbore, to nije vezano uz jednu stranku. To je nešto što građani žele i što će demokratizirati naš izborni sustav. Podržat ćemo i buduće referendumske inicijative koje se najavljuju. Već sada podržavamo inicijativu za glasovanje o mirovinskoj reformi, referendum za uvođenje eura… Most podupire neposredno odlučivanje i podupirat će mnoge inicijative koje će se pojaviti za važna gospodarska i politička pitanja”, zaključio je Podolnjak.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona