• Home
  • (VIDEO) Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o rješenju Ustavnog suda

(VIDEO) Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o rješenju Ustavnog suda

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju o rješenju Ustavnog suda kojim se proglasio nenadležnim glede tužbe GI Narod odlučuje.

„Kako smo mogli vidjeti iz danas objavljenog rješenja Ustavni sud proglasio se nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu GI Narod odlučuje o nezakonitim postupanjima Vlade Andreja Plenkovića, Ministarstva uprave, Hrvatskog sabora te u krađi referenduma hrvatskim građanima, što je posljedica brojnih opstrukcija od državnih tijela. Međutim ono što je važno naglasiti medijima i cijeloj hrvatskoj javnosti Ustavni sud nije ulazio u meritum, u sadržaj, ali će biti dužan odlučivati o meritumu, o tome jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, odnosno jesu li državna tijela postupala u skladu s hrvatskim zakonom u onom trenutku kad to od njega zatraži Hrvatski sabor”, naglasio Luka Mlinarić iz građanske inicijative Narod odlučuje na konferenciji za medije ispred zgrade Ustavnog suda u Zagrebu.

> Prof. Podolnjak: Šeparović je potpuno u krivu, ne može Sabor sam odlučiti bez da uputi zahtjev USUD-u

“Hrvatski sabor će to biti dužan učiniti sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Ustavni je sud nadležan odlučivati jesu li ili nisu ispunjeni zahtjevi za raspisivanje referenduma, a ne Hrvatski sabor na temelju izvješća Vlade. Hrvatski sabor kada razmotri izvješće Vlade imat će samo dvije opcije. Prvo, moći će odbaciti Vladino izvješće i raspisati referendum o promjeni izbornog sustava, što ih ovim putem još jednom pozivam, sve saborske zastupnike da zaštite pravo birača, i drugo ako prihvate izvješće Vlade i Sabor se složi da nisu zadovoljeni uvjeti za raspisivanje referenduma, u tom slučaju morat će se obratiti Ustavnom sudu, jer jedino Ustavni sud može odlučivati jesu ili nisu zadovoljeni uvjeti.”, podsjetio je Mlinarić.

“Tada će Ustavni sud odlučivati o meritumu, odnosno, o svim onim pitanjima i zahtjevima GI Narod odlučuje o kojima sada nije iz proceduralnih razloga mogao odlučivati. Još je također važno napomenuti da je potpuno pogrješno tumačenje predsjednika Ustavnog suda koji tvrdi da Sabor može, ali i ne mora obratiti se Ustavnom sudu ako smatra da nisu zadovoljeni uvjeti. U Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, Ustavni sud mora o tome odlučivati i jedini je nadležan”, zaključio je Luka Mlinarić.

Koordinator građanske inicijative Narod odlučuje, Tvrtko Krpina kazao je da im je žao što se Ustavni sud proglasio nenadležnim glede njihovih zahtjeva.

“Upravo iz činjenica navedenih u našem zahtjevu jasno je kako je Vlada Andreja Plenkovića prekršila Ustavom zajamčeno pravo hrvatskih građana na referendum. GI Narod odlučuje prikupila je 11 posto potpisa hrvatskih birača koji su zatražili referendum o pravednijem izbornom sustavu. Vlada Andreja Plenkovića, samovoljno je i na temelju proizvoljnih kriterija odredila da se 40 tisuća za prvo pitanje i 40 tisuća potpisa za drugo pitanje poništava. Ustavni sud bit će dužan donijeti zaključak je li izvješće ministra Kuščevića valjano, odnosno bit će dužan odrediti jesu li ispunjeni svi uvjeti za raspisivanje referenduma, kao i donijeti odluku o cijelom ovom postupku koji smo imali zadnjih pola godine”, zaključio je Krpina.

Cijelu konferenciju i pitanja novinara pogledajte u videu:

Ustavni sud u ponedjeljak se proglasio nenadležnim, te je odbacio tužbu Građanske inicijative Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava.

> Ustavni sud se proglasio nenadležnim i odbacio tužbu Građanske inicijative Narod odlučuje

Odluku su donijeli u sastavu Miroslav Šeparović, predsjednik, te suci Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić, Goran Selanec i Miroslav Šumanović, koji je imao izdvojeno mišljenje.

 > USUD se proglasio nenadležnim za tužbu GI Narod odlučuje: Sudac Šumanović ima drugačije mišljenje

 

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona