• Home
  • (VIDEO) Pogledajte konferenciju za medije GI Narod odlučuje

(VIDEO) Pogledajte konferenciju za medije GI Narod odlučuje

Građanska inicijative Narod odlučuje održala je konferenciju za medije u Zagrebu ispred Ureda predsjednice RH.

Pogledajte je ovdje:

Podsjetimo, građanskoj inicijativi Narod odlučuje nisu bili omogućeni uvjeti uvida u više od 40.000 potpisa za 1. referendumsko pitanje koje su Ministarstvo uprave i Kuščević proglasili nevažećima, kako je kazala Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Građanska inicijativa ističe kako je navodna provjera potpisa koji su proglašeni nevažećima da je jedna obična izložba potpisa čiji je cilj bio prezentirati potpise bez mogućnosti da se proglašeni nevažeći potpisi proglase valjanim, ukoliko se utvrdi da ga netko drugi može pročitati ili se utvrdi neki drugi propust Kuščevićevog povjerenstva.

“Cijela lakrdija koju je Kuščević organizirao je zapravo velika sramota hrvatske države. Tijekom današnjeg službenog sastanka članovi Povjerenstva su više puta mijenjali odgovore na pitanja predstavnika GI Narod odlučuje o diskvalifikaciji potpisa i uvjetima pod kojima će se vršiti uvid”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje.

“Saznali smo da ni povjerenstvo ni Apis nemaju podatke na temelju kojih tvrde da je riječ o nevažećim potpisima – nemaju kontrolne liste za različite kategorije potpisa kao što su koliko je potpisa nevažećih po kategoriji “neispravan OIB”, “OIB ne postoji”, “nečitak potpis”, itd. Tvrde da nemaju kontrolne liste navodno nevažećih potpisa, koje se navode u Izvješću Ministarstva uprave (str. 16.), jer su ih uništili. Kada smo ih pitali može li se iz evidencije potpisa koju Apis ima filtrirati točan broj nevažećih potpisa pod tim kategorijama rekli su da to vjerojatno mogu, ali ne smiju.Dakle, u ovoj situaciji nitko ne zna, primjerice, koliko je navodno nečitkih potpisa ili potpisa koji imaju upisanu krivu znamenku OIB-a”,ističe je Mlinarić.

Izvor: narod.hr

Foto: Narod.hr