• Home
  • (VIDEO) Pogledajte konferenciju za novinare GI Narod odlučuje o tome kako je Plenković prevario birače

(VIDEO) Pogledajte konferenciju za novinare GI Narod odlučuje o tome kako je Plenković prevario birače

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za novinare u 11 sati ispred Hrvatskog sabora (Trg sv. Marka 6, Zagreb), na kojoj je najavila daljnje akcije GI Narod odlučuje.

Pogledajte je na Narod.hr

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je dopis saborskim zastupnicima vladajuće većine o kršenju Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države.

GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu (premijer Plenković i ministar Kuščević), odlučuju hoće li se referendum održati. Naime, Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj iniciajtivi provjeru kako je pregledavalo i brojalo potpise.

GI Narod odlučuje ističe kako su ispunjenje sve pretpostavke Zakona o referendumu (čl. 8f i 8h) – građanska inicijativa je pregledala i prebrojala sve potpise, a odbacila one za koje se moglo utvrditi da su dupli ili nepotpuni te je Hrvatskom saboru predano 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, što znači da se referendum treba raspisati.

Čak i prema izračunu Kuščevićevog povjerenstva, GI Narod odlučuje je prikupila 371.450 valjanih potpisa, odnosno 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

Treba se priznati svaki potpis građanina Hrvatske koji je svojim potpisom zatražio raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava, a za kojeg se može utvrditi da je birač.

Stav Vlade premijera Plenkovića da neće priznati kao valjane potpise građana za koje se utvrdi da su bez ikakvih osnova proglašeni nevažećima, GI Narod odlučuje smatra suprotnim Ustavu RH i biračkom pravu svih građana.

Izvor: narod.hr

Foto: Narod.hr