• Home
  • (VIDEO) Sanja Bilač: ‘Očekujemo da se referendum raspiše u rujnu ili listopadu ove godine’

(VIDEO) Sanja Bilač: ‘Očekujemo da se referendum raspiše u rujnu ili listopadu ove godine’

“Očekujemo da Hrvatski sabor i Vlada obave provjeru 812.811 potpisa u roku od dva tjedna – koliko je trebalo, uz volonterski rad našoj inicijativi”, istaknula je dr. sc. Sanja Bilač iz GI Narod odlučuje danas ispred Crkve sv. Marka u Zagrebu.

> (VIDEO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

“Očekujemo da Sabor, ako planira uputiti referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti, to učini prije ljetne stanke, 15. srpnja kako bi Ustavni sud mogao dati svoje mišljenje u roku od mjesec dana. Očekujemo da politika prestane raditi pritiske na Ustavni sud nestručnim i iskrivljenim tumačenjima hrvatskog Ustava. I da, očekujemo da se referendum za pravedniji izborni sustav raspiše u rujnu, odnosno ili listopadu ove godine. Kako bi svi hrvatski građani imali priliku odlučiti – žele li ili ne žele demokratizaciju izbornog sustava i promjenu načina upravljanja Hrvatskom.
Još jednom, zahvaljujemo svima koji su omogućili uspjeh ove referendumske inicijative – davanjem potpisa, volontiranjem, donacijama, molitvom. Osobito zahvaljujemo hrvatskim državljanima izvan Hrvatske koji nisu mogli dati svoj potpis, ali su donacijama, porukama, poticanjem članova svojih obitelji i prijatelja također doprinijeli uspjehu GI Narod odlučuje. Hrvatski Ustav kaže: „U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu.“. Neka tako bude”, poručila je dr. sc. Sanja Bilač.

Cijeli govor pogledajte u videu:

Ispred Crkve svetog Marka članovi GI Narod odlučuje u srijedu ponajprije su izrazili zahvalnost volonterima diljem zemlje za “odlično obavljen posao”. Također je velika zahvala upućena hrvatskom iseljeništvu.

Predstavnici građanske inicijative “Narod odlučuje” u srijedu su tajniku Hrvatskog sabora Davoru Orloviću i Povjerenstvu za preuzimanje knjiga s potpisima za raspisivanje referenduma predali 38 kutija. Za prvo je referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika prikupljeno 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Izvor: narod.hr