• Home
  • (VIDEO) Troskot argumentirano, Čular smatra da su predložene promjene ‘početak kraja demokratskog poretka’

(VIDEO) Troskot argumentirano, Čular smatra da su predložene promjene ‘početak kraja demokratskog poretka’

Cilj je uvijek isti, a to je povećati involviranost građana RH kroz izbore, povećati odgovornost političara prema svojim biračima koji im daju glasove, i na kraju dana smanjiti trgovinu i političku korupciju, koliko god je to moguće“, kaže glavni koordinator Građanske inicijative “Narod odlučuje” Zvonimir Troskot.

Do saborskih fotelja – usvoje li se dva referendumska pitanja – drukčiji bi bio put. U Saboru bi sjedilo najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, od kojih bi maksimalno šest bili zastupnici manjina. Birači bi preferirani glas mogli dati trima kandidatima umjesto samo jednom i to bez ograničenja da moraju istodobno imati i 10% glasova cijele liste, izborni prag spustio bi se sa pet na četiri posto glasova, a omogućilo bi se dopisno i elektroničko glasanje što bi, tvrde inicijatori, osiguralo veću izlaznost birača.

Čular protiv GI “Narod odlučuje”

Da predložene promjene znače početak kraja demokratskog poretka u Hrvatskoj, smatra nositelj kolegija o domaćem političkom sustavu.

“To tvrdim zbog toga što rješenja koja se u toj referendumskoj inicijativi predviđaju su takva da bi sasvim sigurno dovela do potpunog porasta nepovjerenja u izborni proces, ali i do toga da političke stranke više ne bi mogle kontrolirati politički proces”, kaže profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular.

Osim što bi, kako kaže, manjinski zastupnici bili besmisleni jer bi im se oduzelo pravo odlučivanja u ključnim pitanjima poput Vlade i budžeta, još je gora ideja da se uvedu preferencijski glasovi, a ukine prag od 10 posto.

“Onda bi zapravo trebalo ukinuti političke stranke. To bi bilo najbolje, pa neka kandidati svatko za sebe se kandidiraju i dobivaju podršku. Jer koncept stranke nam onda ne treba, ako nećemo dati nikakvu težinu poretku kojeg odredi stranka”, dodaje Čular.

“Ovo je pitanje pravednijeg izbornog sustava koji će omogućiti da nas stvarno zastupaju kandidati koji su sposobni i kvalitetni i koji neće dovoditi do koruptivnih radnji i političkog trgovanja”, ističe Troskot.

 

Izvor: narod.hr/rtl.hr