• Home
  • (VIDEO) Troskot na N1: „Političari su se odvojili od građana, situacija je – sad ili nikad“

(VIDEO) Troskot na N1: „Političari su se odvojili od građana, situacija je – sad ili nikad“

Građanska Inicijativa “Narod odlučuje” prikuplja potpise za novi referendum, žele promjenu izbornog sustava. Prozvali su također lokalne vlasti da ih neizdavanjem lokacijskih dozvola i naplaćivanjem pristojbi za korištenje javnog prostora sprječavaju u njihovu naumu. Gost Novog dana bio je koordinator Inicijative Zvonimir Troskot.

“Broj volontera se svakodnevno povećava, ne znamo točan broj, a svakodnevno dobivamo male donacije s kojima otvaramo nove štandove. Svjedočimo entuzijazmu volontera koji prikupljaju potpise cijele dane i iskreno se nadamo da ćemo uspjeti”, rekao je Troskot.

“Zašto se do sada čekalo? Situacija je sad ili nikad. Političari su se odvojili od građana i ne čuju bilo birača”, poručuje Troskot.

Kakva je situacija prema trenutačnim podacima, koliko ste potpisa dosad skupili?

“Znamo sigurno da je, kad smo službeno objavili, bilo 78 tisuća potpisa, danas službene podatke ne znamo, broj volontera i broj građana koji nas s donacijama potpomažu se povećao, čime se otvaraju dodatni štandovi. Plaćamo gradovima koji nameću nešto što je već plaćeno. Dvostruko plaćamo javno dobro koje smo već platili kroz javne prihode.”

Gdje su najveći problemi?

“Izdvojit ću samo neke od gradova. Prije svega to je Zagreb, gdje smo inicijativno krenuli s 317 lokacija pa smo dobili priopćenje da bismo za ta dva tjedna morali platiti pola milijuna kuna. Taj novac nemamo pa smo se odlučili za 20 strateških mjesta. Sad se to povećalo na 30 s obzirom na nove volontere i donacije. Tu je i Osijek koji također naplaćuje mjesta izjašnjavanja.

Dva su grada koji su možda apsurdi. Rijeka, koja ne samo da je naplatila mjesta koja ne bi trebala, nego je građane opstruirala ne izdavši dozvole za mjesta prikupljanja pet dana. I još je tu primjer Samobora gdje je gradonačelnik još dodatno tražio da za mjesta izjašnjavanja moramo imati izvatke iz katastra.”

Kako ćete reagirati u Rijeci?

“S obzirom da smo mi građanska inicijativa, prije svega ćemo poštivati institucije države, prije svega Ministarstvo u pravu. U njemu postoji tijelo koja treba ispitati ponašanje gradonačelnika i lokalne uprave. Ako neće reagirati, a trebali bi, dobro ćemo razmisliti o tužbi na koju svakako imamo pravo.”

Prije četiri godine Željka Markić je imala inicijativu o većem broju preferencijalnih mjesta. Inicijativa nije prošla iako je imala dovoljan broj potpisa. To ste prijavili Europskom sudu.

“Odluka suda još nije stigla. Riječ je bila o besramno ukradenom referendumu. Imali smo 380.000 potpisa, a u registru je bilo 3,5 milijuna građana što znači da je 350.000 bilo dovoljno. Pojavilo se da moramo imati 410.000. Prijavili smo to Europskom sudu.”

 

Izvor: narod.hr/n1